nismo, witaj
PROBLEM Z PRĘDKOŚCIĄ I ODLEGŁOŚCIĄ - Octavia 1.6 AKL
Zwiń
X
-
PROBLEM Z PRĘDKOŚCIĄ I ODLEGŁOŚCIĄ - Octavia 1.6 AKL
Witajcie
Kupiłem niedawno Skodę Octavię 1.6 z silnikiem AKL i pojawił się problem, a mianowicie:
podczas jazy zaobserwowałem bardzo wysokie zawyżanie wskazań prędkości oraz przejechanych kilometrów (sprawdzane z odczytami innych aut i nawigacji gps)
Jak jadę wolno, do 40 km/h to licznik prędkości i kilometrów pokazują jeszcze w miarę dokładną wartość, natomiast gdy zaczynam przyspieszać wartości te znacznie się zwiekszają i jednocześnie są przekłamywane, na przykład:
na liczniku widnieje predkosc 60 km/h a faktycznie jade 50 km/h
gdy jade z predkoscia na liczniku 120 km/h to faktycznie jade 90 km/h
poniewaz jezdze dosc sporo to przykladowo trasa Tychy - Bydgoszcz, ktora ma jakies 410 km to licznik pokazuje mi przejechane 550 km
Zastanawia mnie dlaczego tak sie dzieje? W zadnym z serwisow skody nie potrafiono mi na to pytanie odpowiedziec ani nikt nie chcial sie ta sprawa zajac. Gdyby ktos wiedzial co moze byc przyczyna to bylbym wdzieczny.
Pozdrawiam.
-
-
Zamieszczone przez KejupHej tom2212 tak mi się wydaje, że jedną z przyczyn takiej sytuacji mogą być koła tzn. nieodpowiedni ich rozmiar. To takie moje gdybanie i mogę się mylić ale warto sprawdzić.
Pozdrawiam!!!
Nie mniej jednak od kół można zacząć :roll:Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KejupHej tom2212 tak mi się wydaje, że jedną z przyczyn takiej sytuacji mogą być koła tzn. nieodpowiedni ich rozmiar. To takie moje gdybanie i mogę się mylić ale warto sprawdzić.
Pozdrawiam!!!A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
wczoraj sprawdzalem na allegro jak wygladaja liczniki do skody octavi 1.6 i niestety sa roznie wyskalowane jedne do 200 inne do 240 km i faktycznie chyba ktos mi licznik wymienil :/ bo cos mi sie wydaje ze powinienem miec do 200 ale z drogiej strony dziwne aby skoda z tym silnikiem 75 kw miala tylko do 200 ??
Komentarz
-
-
wlasnie chyba mialo wymieniony zestaw wskaznikow :/ :evil: jak patrze na inne skody to niektore maja zestaw wyskalowany do 200 km/h a ja mam 240 km/h i ta roznica im szybciej tym wiecej pokazuje sie zgadza. wszystkie czujniki itp dzialaja prawidlowo. ciekawi mnie tylko jak moge teraz wymienic i skad dostac taki wlasciwy zestaw :cry:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koja86tom2212, zapytaj kolegi Grygi może będzie miał jakiś nowy zestaw dla ciebie
Można jeszcze na próbę wgrać do licznika poprawną zawartość pamięci i będzie wszystko jasne.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Trzeba najpierw sprawdzić kodowanie licznika :!:
Nie ma sensu kupować nowej szafy bo może się okazać, że tylko kodowanie jest nieprawidłowe.
tom2212, z którego roku jest Twoja Octavia?
Jeżeli z roku produkcyjnego 2001 lub późniejszego to w kodowaniu licznika (o długości 5 cyfr) sprawdź ostatnią cyfrę:
# xxxxx?: Distance Impulse Number (K-Value)
* 1 = 1.4l@55kW (4297)
* 2 = 1.4l@44kW/1.6l@74kW Autom./2.0l@85kW/1.8l@110-132kW/1.9l@66-81kW TDI (3480)
* 3 = 1.6l@74kW Schalt./1.9l@50kW SDI (4078)
* 4 = 1.9l@74-96kW TDI-PD (3599)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tom2212W zadnym z serwisow skody nie potrafiono mi na to pytanie odpowiedziec ani nikt nie chcial sie ta sprawa zajac.
Pewnie taką rzecz jak kodowanie licznika, to było podstawą przy sprawdzaniu usterki?DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Krzych, a moze jak bede w okolicach katowic to podjade do Cibie i sprawdzimy ten moj problem ??
[ Dodano: Wto 02 Gru, 08 12:32 ]
Krzych, a moze jak bede w okolicach katowic to podjade do Cibie i sprawdzimy ten moj problem ?? :roll:
[ Dodano: Sro 03 Gru, 08 00:31 ]
rrysio, moja skodilla jest z 1999 roku z silnikiem 1.6 AKL około 102 km i jak mam to zrobić ? sorki ale jestem takim amatorem że brak słów
ops:
[ Dodano: Nie 01 Mar, 09 20:23 ]
witajcie ponownie moze temat jest stary ale jeszcze sie nie zakonczyl
dzis na spocie zostal przetestowany licznik i komputer VAG
okazalo sie ze predkosc podawana przez komp jest prawidlowa natomiast wartosci pokazywane przez zegar predkosciomierza i licznik kilometrow jest bledna
co mozna z tym zrobic? jest moze jakas mozliwosc przekodowania lub cos innego?
Komentarz
-
-
problem z licznikiem
mam koledzy podobny problem licznik pokazuje 100 km/h a wydaje mi się że jade 130-140 , wskaźnik paliwa jest w połowie a na wyświetlaczu pokazuje mi wartość 240 km do przejechania i na dodatek pokazuje mi zwiększone zużycie paliwa około 1,8-2 litrów . Nie wiem co z tym zrobić ,dzięki za wszystkie porady. Jeszcze dodam że według vaga nie ma błędów. Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz